Selasa, 10 Ogos 2010

Cerita Ramadhan, Bulan Yang Mulia.

       

           Assalamualaikum... berlalu sudah Syaaban, kini Ramadhan menjelma kembali. Bulan seribu rahmat. Alhamdulillah.. bersyukur kehadrat Allah kerana diberikan rezeki dan dipanjangkan umur dapat kita merasai sekali lagi bulan yang penuh barakah ini. Huuummmmph.... rugi kalau kita tak menggunakan kesempatan yang ada untuk mendekatkan lagi diri kita dengan Allah. Bagi Aku....harapan pada Ramadhan kali nie, aku nak jadikan puasa aku nie ditahap yang terbaik, bukan setakat menahan lapar dan dahaga jeee... hah..gitu lah lebih kurangnya.

      Teringat pulak kat  Ustaz Dollah ( Ustaz kat taman aku nie lah), minggu lepas waktu kenduri di rumah jiran aku,dia ada cakap yang PUASA ni diambil dari bahasa arab yang bermaksud diluar kebiasaan. Maksudnya dalam sebulan nie kita buat yang luar biasa. kalau biasa kita makan minum disiang hari. tapi pada bulan ni, kita tak makan dan minum disiang hari, tuuuu... kira diluar kebiasaan kita lah kan? Selain tu di juga ada cakap pasal niat puasa. Dia kata niat puasa ni..tak semestinya kita kena lafazkan, tapi kalau dah terlintas kat hati, atau dah bangun makan sahur tuuu pun dah kira berniat lah tu. Kalau nak lebih afdal lagi kita lafazkan lah niat tuuu...Pasal sahur dan berbuka pulak Ustaz cakap... elok dilewatkan sikit bersahur dan diawalkan berbuka. Lagi satu jangan lupa kejar malam LaitulQadar pada 10 malam terakhir kata Ustaz. perbanyakkan Qiamullail. Sekecil-kecil Qiamulail adalah kalau orang tuu dapat berjemaah Maghrib dan Subuh pada malam tersebut. Hah... tu yang paling kecik lah tuuu..

        Lagi apa Ustaz Dollah cakap eekkk?... Emph... dia ada cakap.. bila tiba malam hari raya nanti, jangan seronok sangat nak raya, cuba baca SUBHANALLAHIWABIHAMDI banyak-banyak dan sedekahkan pada ahli keluraga kita yang telah meningal dunia. Kerana apa, mereka ni sebenarnya mula bersedih sebab dah tak boleh relax-relax lagi kat alam kubur tuu,maklum lah dah sebulan berehat dari seksaan alam kubur, habis sahaja Ramadhan, siksaan kubur berjalan semula, tu yang diorang sedih. jadi kita bantulah mana yang patut. sebab nanti kia pun menuju ke situ jugak. ( Kita tolong orang, nanti tuhan tolong kita pulak )

Weeeiii... panjang lah pulak. Cerita bab-bab agama nie, tak semua orang boleh cerita. kena serah pada yang pakar ( usataz, tok Imam, Qadi dan yang seumpamanya) kalau tak, takut nanti ada ajaran sesat pulak nanti hehehe. Eh.. kat bawah nie ada cerita pasal kelebihan bulan Ramadhan diambil dari http://www.ashtech.com.my/
Aku mendoakan semoga pada ramadhan kali ini kita semua mendapat keredhaanNya Amin...

KELEBIHAN RAMADHAN
Bulan Ramadhan merupakan bulan yang mempunyai banyak kelebihan. Kedatangannya selepas dua bulan yang juga tidak kurang keistimewaannya iaitu Rejab dan Sya'ban. Bagi tujuan menyuburkan rasa tanggungjawab dan rasa ingin menambahkan ibadat kepada Allah sepanjang Ramadhan ini, di sini dibawa beberapa hadis yang menceritakan mengenai kelebihannya.
1. Abu Hurairah menyatakan : Telah bersabda Rasulullah S.A.W yang bermaksud : Apabila telah tibanya Ramadhan, dibuka pintu-pintu syurga dan ditutup segala pintu neraka dan diikat segala syaitan. -Hadis dikeluarkan oleh imam Bukhari, Muslim, Nasai'e, Ahmad dan Baihaqi-

2. Daripada Abu Hurairah daripada Rasulullah S.A.W telah bersabda yang bermaksud :Sesiapa yang berpuasa Ramadhan dengan penuh keimanan dan keikhlasan nescaya akan diampuninya segala dosanya yang telah lalu. - Diriwayat oleh imam Nasai'e, Ibn majah, Ibn Habban dan Baihaqi-

3. Abu Hurairah telah berkata : Aku telah mendengar Rasulullah S.A.W bersabda tentang Ramadhan yang bermaksud : Sesiapa yang mendirikannya(Ramadhan) penuh keimanan dan keikhlasan diampunkan baginya apa dosanya yang telah lalu. - Hadis riwayat Bukhari, Muslim, Tarmizi, Abu Daud, Nasai'e,Malik,Ahmad dan Baihaqi-

4. Daripada Abu Hurairah telah berkata: Rasullah S.A.W telah bersabda yang bermaksud : Sembahyang yang difardhukan kepada sembahyang yang sebelumnya merupakan penebus apa antara keduanya, dan Jumaat kepada Jumaat yang sebelumnya merupakan penebus apa antara keduanya, dan bulan kepada bulan(iaitu Ramadhan) merupakan kaffarah apa antara keduanya melainkan tiga golongan : Syirik kepada Allah, meninggalkan sunnah dan perjanjian (dilanggar). Telah berkata Abu Hurairah : Maka aku tahu perkara itu akan berlaku, maka aku bertanya: Wahai Rasulullah! adapun syirik dengan Allah telah kami tahu, maka apakah perjanjian dan meninggalkan sunnah? Baginda S.A.W bersabda : Adapun perjanjian maka engkau membuat perjanjian dengan seorang lain dengan sumpah kemudian engkau melanggarinya maka engkau membunuhnya dengan pedang engkau, manakala meninggal sunnah maka keluar daripada jamaah(Islam).-Hadis riwayat Ahmad, Al-Hakim, dan Baihaqi-

5. Daripada Abi Soleh Az-zayyat bahawa dia telah mendengar Abu Hurairah berkata: Rassullah S.A.W telah bersabda yang bermaksud : Setiap amalan anak Adam baginya melainklan puasa maka ia untukKu dan Aku akan membalasnya. Dan puasa adalah perisai, maka apabila seseorang berada pada hari puasa maka dia dilarang menghampiri(bercumbu) pada hari itu dan tidak meninggikan suara.Sekiranya dia dihina atau diserang maka dia berkata : Sesungguhnya aku berpuasa demi Tuhan yang mana diri nabi Muhammad ditanganNya maka perubahan bau mulut orang berpuasa lebih harum di sisi Allah pada hari qiamat daripada bau kasturi, dan bagi orang berpuasa dua kegembiraan yang mana dia bergembira dengan keduanya apabila berbuka dia bergembira dengan waktu berbukanya dan apabila bertemu Tuhannya dia gembira dengan puasanya. -Hadis riwayat imam Bukhari, Muslim, Nasai'e, Ahmad, Ibn Khuzaimah, Ibn Habban dan Baihaqi-PENERANGAN HADIS

1. Semua hadis menceritakan betapa besarnya kelebihan bulan Ramadhan untuk kita sama-sama menghidupkannya dengan segala amalan sunnah.

2. Pintu syurga dibuka sepanjang Ramadhan, manakala pintu neraka pula ditutup. Ini menggambarkan bagaimana Allah begitu mengasihani hambaNya yang taat beribadat dan menurut segala perintahNya.

3. Syaitan diikat sepanjang bulan Ramadhan agar kita dapat menunaikan segala ibadat dengan penuh keikhlasan. Tetapi kita perlu ingat bahawa kawan syaitan yang berada pada diri kita iaitu nafsu akan menggantikan tugas syaitan jika kita lalai.

4. Pentingnya keikhlasan dan keimanan kita dalam menunaikan ibadat.

5. Puasa mampu menjadi perisai diri daripada terjebak ke lembah maksiat, begitu juga ia mampu menghapuskan segala dosa-dosa yang lepas jika kita benar-benar bertaubat.

6. Kita mesti menghidupkan sunnah yang mana yang paling besar ialah berada dalam jemaah Islam terutama di dalam mengembalikan semula khilafah Islamiah yang telah lama dihancurkan iaitu pada 1924.

7. Jauhkan daripada syirik pada Allah sama ada berbentuk perbuatan, niat ataupun percakapan. Kita mesti mematuhi segala perjanjian yang dibuat selagi tidak melanggar hukum syarak.

8. Kita mesti berpuasa pada semua anggota bukannya pada makan dan minum sahaja.

9. Bau mulut orang berpuasa lebih harum daripada bauan kasturi.

10. Orang berpuasa akan mengecapi dua kegembiraan iaitu ketika berbuka dan apabila bertemu Allah kelak.

11. Di dalam menunaikan ibadat puasa kita mesti banyak bersabar dan jangan suka berbual kosong apatah meninggikan suara apabila bercakap.

1 ulasan:

  1. Hi safri, nice blog & good post. truly like it, you must submit your site for free in this website which really helps to get more traffic. hope u have a nice day & Keep posting!

    BalasPadam