Sabtu, 16 Oktober 2010

Yassin dan fadilatnya...

Assalamualaikum  w.b.k...tadi jalan-jalan kat FB jumpa pasal kelebihan meembaca dan mengamalkan bacaan surah Yassin... bagi kita orang Melayu memang sinonim dengan surah Yassin nie.. boleh dikatakan setiap malam Jumaat, Kita akan membaca Yassin, tak kira kat rumah mahupun disurau dan masjid-masjid...Kalau di sekolah setiap pagi jumaat akan diadakan program bacaan Yassin... Jadi sudah tentu surah Yassin mempunyai banyak fadhilatnya... Antarnya.... ialah :
RASULULLAH s.a.w telah bersabda yang bermaksud:

"Bacalah surah Yassin kerana ia mengandungi keberkatan", iaitu:

1. Apabila orang lapar membaca surah Yaasin, ia boleh menjadi kenyang.

2. Jika orang tiada pakaian boleh mendapat pakaian.

3. Jika orang belum berkahwin akan mendapat jodoh.

4. Jika dalam ketakutan boleh hilang perasaan takut.

5. Jika terpenjara akan dibebaskan.

6. Jika musafir membacanya, akan mendapat kesenangan apa yang dilihatnya.

7. Jika tersesat boleh sampai ke tempat yang ditujuinya.

8. Jika dibacakan kepada orang yang telah meninggal dunia, Allah meringankan siksanya.

9. Jika orang yang dahaga membacanya, hilang rasa hausnya.

10. Jika dibacakan kepada orang yang sakit, terhindar daripada penyakitnya.

11. Rasulullah s.a.w bersabda: "Sesungguhnya setiap sesuatu mempunyai hati dan hati al-Quran itu ialah Yassin. Sesiapa membaca surah Yassin,nescaya Allah menuliskan pahalanya seperti pahala membaca al-Quran sebanyak 10 kali.

12. Sabda Rasulullah s.a.w lagi, "Apabila datang ajal orang yang suka membaca surah Yassin pada setiap hari, turunlah beberapa malaikat berbaris bersama Malaikat Maut. Mereka berdoa dan meminta dosanya diampunkan Allah, menyaksikan ketika mayatnya dimandikan dan turut menyembahyangkan jenazahnya".

13. Malaikat Maut tidak mahu memaksa mencabut nyawa orang yang suka membaca Yaasin sehingga datang Malaikat Redwan dari syurga membawa minuman untuknya. Ketika dia meminumnya alangkah nikmat perasaannya dan dimasukkan ke dalam kubur dengan rasa bahagia dan tidak merasa sakit ketika nyawanya diambil.

14. Rasulullah s.a.w bersabda selanjutnya: "Sesiapa bersembahyang sunat dua rakaat pada malam Jumaat, dibaca pada rakaat pertama surah Yaasin dan rakaat kedua Tabaroka. Allah jadikan setiap huruf cahaya di hadapannya pada hari kemudian dan dia akan menerima suratan amalannya di tangan kanan dan diberi kesempatan membela 70 orang daripada ahli rumahnya tetapi sesiapa yang meragui keterangan ini, dia adalah orang-orang yang munafik.

Rumusannya bacaan Yassin nie dapat memudahkan segala urusan dengan izin Allah...Jadi... amalkanlah bacaan Yassin ...Nak lagi best ... jadikan amalan membaca Yassin sebagai program mingguan di rumah, baca bersama anak-anak, suami dan isteri... selain mendapat keberkatan dapat juga megukuhkan ikatan kasih sayang dalam keluarga ( dah macam kaunselor pulak aku nie... heheheee). OK... itu jelah untuk stkat nie...Chow cincau...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan